Sveriges största städer

Sverige må inte vara någon större metropol om man jämför med internationella mått och ser man totalt sett så har hela landet Sverige mindre invånare än vad de större städerna internationellt har. Ser man på städer i Norden så är dock de största städerna i Sverige mycket större än någon annan stad i exempelvis både Norge eller i Danmark.

Det är en stor och en hög folkökning i de allra flesta Svenska städer, detta dels på grund av inflyttning från utlandet men också genom att många flyttar från kranskommunerna till den närliggande staden. I och med detta förändras städerna i Sverige i olika takt, Linköping i Östergötland är bland annat en av städerna som växt rekordstort och under 2016 blev ökningen av 2851 personer den största ökningen någonsin historiskt sett.

Vi kikar lite närmare på Sveriges största städer nedan.

1. Stockholm

Det är inga större överraskningar angående vilken stad som kan tänkas vara vår största. “Nordens venedig”, mälardrottningen och “the capital of Scandinavia”, vår kära huvudstad har många namn. Stockholm har dock inte bara många olika smeknamn, staden har också störst antal invånare i Sverige. Med 962 154 invånare är det vår allra största stad och ser man till Stockholms län finns här ungefärliga två miljoner personer som kallar Stockholm för ett kärt hem. År 2020 förväntas staden ha över en miljon invånare.

2. Göteborg

Inte heller tvåan på listan över Sveriges största städer kan vara en stor överraskning. “Lilla London” och “Nya Amsterdam” är gamla smeknamn för Sveriges andra största stad, Göteborg. Staden med goa gubbar och där solen alltid skiner stoltserar med 572,779 invånare men fortsätter konstant att växa och staden har under de senaste tio åren ökat med ungefärliga 70 000 människor.

3. Malmö

Staden som växt störst av alla i Sverige hade en befolkningsökning bara under 2018 på 1.7% vilket gör att det nu bor cirka 339 313 stycken personer i staden.

Malmö

Den allra största ökningen står invandring och födelsetal för och ökningen ser inte ut att avstanna. Fram till år 2028 förväntas Malmö öka med drygt 44 000 nya invånare.

4. Uppsala

Uppsala med sitt internationellt välkända universitet lockar nya invånare, främst från Stockholm, men också genom invandring och genom att det föds fler invånare. Idag har centrala Uppsala en befolkningsmängd på 152 617 personer. 

Uppsala län förväntas ha en ökad befolkningsmängd på 0.8% under varje år fram till 2040 vilket gör att invånarna i Uppsala län kommer att öka till hela 447 700 personer.

5. Västerås

Femman på listan över Sveriges största städer stoltserar bland annat med en vacker domkyrka och en liten flygplats. Under ett sekel har staden gått från att ha varit Sveriges 25:e största stad till den 5:e största och under 2000 talet har befolkningen ökat med ungefärliga 1400 personer varje år. I Västerås tätort bor numera 110 887 personer.

Den ökade befolkningsmängden har på många ställen inneburit att städerna på många sätt inte hinner med, infrastruktur behöver byggas ut och boende behöver skapas. Det är en spännande utmaning framöver för många kommuner.