Barcelona – Mer Än Bara Stränder

Med tanke på sitt läge precis vid kusten i soliga Spanien är Barcelonas stränder mycket lockande på en varm sommardag. Under högsäsongen kan Barceloneta Strand fyllas till bredden av turister och spanjorer som suktar efter lite svalka. Men tro det eller ej, stränderna är långt ifrån det mesta fantastiska med staden Barcelona.

Mat

Ett besök i Barcelona innebär en chans att njuta av det bästa inom katalansk matlagning. Kanske vill du testa arroz negro, det vill säga svart ris. Denna rätt innehåller bland annat fisk, skaldjur, vitlök, och självklart bläckfiskbläck för att ge riset sin karaktäristiska färg.

En delikatess bland desserterna är Crema Catalana, en efterrätt som liknar Frankrikes crème brûllée. Denna godsak innehåller blan annat äggula, mjölk och kanel, och har en yta av bränt socker på toppen.

Fest

Efter en god middag kanske du vill ta en drink eller släppa loss och dansa till lite festlig musik. Barcelona är ett utmärkt resmål för festprissar.

Las Ramblas (Barcelona)

En av de mest populära och folktäta destinationerna för besökare i Barcelona är gatan Las Ramblas. Här fortsätter sorlet in på kvällen och natten, och många barer spelar musik för sina gäster.

Ett annat område att besök är El Gotico. Här finns kända klubbar som Jamboree, Sidecar och Tarantos. Det sistnämnda stället har till och med en kväll för tapas och flamenco.

Tycker du om lyxiga beach clubs så är det Port Olimpic som gäller. Här finns ställen som Pacha, Opium och Catwalk som håller öppet till morgonkvisten.

Arkitektur

Men det kanske mest unika och viktiga att se i Barcelona är den fantastiska arkitektur som staden har att bjuda på. Det är förstås den världskände Antoni Gaudí som har bidragit till stadens plats på den arkitektoniska kartan.

Ett av Gaudís mästerverk är Parc Guell. Denna lekfulla park byggdes år 1900 och blev en allmän park år 1926. År 1984 listades det dessutom som ett av UNESCOs världsarv. Det är en plats med skulpturer, grönska och vackra utsikter över staden.

Casa Mila, eller La Pedrera, blev också ett världsarv år 1984. Detta är en uppseendeväckande byggnad som Gaudí jobbade på mellan 1906 och 1912. Idag används den bland annat till utställningar och andra evenemang.

Den kanske mest kända och imponerande byggnaden som Barcelona har att bjuda på är dock den enorma, unika och otroliga kyrkan Sagrada Familia. Denna byggnad blev tekniskt sätt inte färdig eftersom Antoni Gaudí dog under bygget, år 1926. Arkitekten blev tillfrågad att åta sig detta projekt redan år 1883. Från år 1910 blev han mer och mer upptagen med arbetet som kyrkan innebar och åtog sig inga andra projekt. Gaudí ska ha stängt in sig i sin studio och arbetat hårt därifrån. Men under sitt sjuttiofemte år blev Gaudí påkörd och dog innan han fick avsluta sitt livsverk. Arbetet på Sagrada Familia fortsatte efter Gaudís död, och byggnaden besöks av människor från alla världens hörn.

Avslutning

Vare sig du är en resenär som tycker om storstäder, shopping, kulinära upplevelser, stränder, fest eller historiska byggnader så är Barcelona ett fantastiskt resmål. Det är en verkligt unik stad som uppskattas av de allra flesta.