Äldsta Städer i Världen

Har du någonsin undrat vilka av världens städer som har funnits längst? Vilka områden som har varit bebodda sedan urminnes tider? Det som kanske förvånar många är att flera av världens äldsta städer är platser som idag sorgligt nog plågas av våldsamma konflikter.

Aleppo

Om du följer internationella nyheter har du antagligen hört Aleppo i Syrien nämnas många gånger och under fruktansvärda omständigheter. Ett krig har pågått i Syrien under flera års tid och både barn och vuxna har fått sätta livet till som följd. Förutom de många människor som bor i Aleppo så har staden även en fantastiskt rik historia som även den har tagit skada.

Aleppos första invånare bosatte sig i staden redan 4300 år f.Kr. Eftersom staden har varit bebodd så länge har få arkeologiska utgrävningar gjorts. Många tänkbara fynd och även gamla byggnader har förstörts i konflikterna. Många länders utrikesdepartement avråder från resor till Aleppo.

Damaskus

Även Syriens huvudstad Damaskus har varit bebodd sedan 4300 f.Kr. Vissa påstår att staden har funnits mycket längre än så. Dess rika historia har gjort att staden har varit en populär turistattraktion fram till Syriens oroligheter de senaste åren.

Damaskus var en gång i tiden omgiven av en mur för att ge staden skydd. Det fanns sju portar (bab på arabiska) som var de enda ingångarna till staden. Muren finns inte idag, men portarna står kvar.

Byblos

Byblos i Libanon

Kuststaden Byblos i Libanon är också en av världens äldsta städer. Den ligger ungefär 40 km norr om Beirut och dess första invånare, som var fiskare, anlände ungefär 5000 år f.Kr. Staden fick sitt namn av grekerna som importerade papyrus härifrån. Ordet “bibel” kommer från namnet på denna stad.

Argos

Argos i södra Grekland tros också ha varit bebodd sedan cirka 5000 f.Kr. Staden tros ha varit ett kulturellt centrum i antika Grekland och moderna fynd har visat spår av både teatrar och musikaliska tävlingar.

Aten

Greklands huvudstad och och landets folkrikaste stad är en mycket populär turistdestination. Liksom Argos har Aten spår av mänsklig bebyggelse från 5000 f.Kr. Aten har kallats demokratins födelseplats och har bidragit enormt till både västerländsk kultur och politik.

Jericho

Palestinska Jericho i närheten av floden Jordan är en del av västbanken och en plats med urgammal historia. De första invånarna bosatte sig i Jericho så tidigt som 9000 år f.Kr. Staden har rivits och återuppbyggts flera gånger om och har påverkats av konflikten mellan Israel och Palestina. Idag är Jericho hem till ungefär 20,000 människor.

Avslutning

Att avgöra vilka städer som är äldst i världen och hur gamla dessa städer faktiskt är både svårt och kontroversiellt. Det finns många olika åsikter och viljor, och olika nationer och organisationer anser sig ha rätt till olika områden.

Om man vill lämna dessa debatter åt makthavare och andra som är intresserade så går det hur bra som helst att besöka dessa historiska platser och bara ta in de fantastiska vyerna. Förutom de ovan nämnda städerna så finns Susa i Iran, Plovdiv i Bulgarien och Gaziantep i Turkiet bland de platser i världen som har varit bebodda sedan urminnes tider.