Vackra Accra

När jag var 19 gjorde jag en studieresa till Ghana och sedan dagen blev jag kär, både i landet och i en man från Ghana.

Varje dag sedan jag kom hem från resan handlade om att hitta en väg tillbaka till Ghana och tillbaka till min kärlek. Vi fick spendera några år ifrån varandra där jag bara kunde göra kortare resor en eller två gånger per år för att besöka honom. Men en dag kom chansen, ett företag i Accra sökte efter en guide som bland annat skulle kunna svenska. Jag sökte, fick göra ett omfattande test och sedan fick jag jobbet!

Accra

Jobb i Accra

Allting gick väldigt fort och jag packade och flyttade till Ghana.

Jobbet handlade om att guida europeiska turister till olika turistmål och lokala favoritplatser. Det fanns stor möjlighet till att påverka både arbetstider och arbetets art, jag hade nästan helt fria händer. Eftersom jag aldrig gör något halvdant så ville jag verkligen få till det på ett bra sätt, jag tror att det var därför det blev så himla bra. I Ghana kanske inte alla är så väldigt organiserade, vilket kan vara frustrernde för en kontrollfreak från Sverige, men de har andra styrkor istället.

Att välja platser i Accra för att visa turister var väldigt lätt eftersom det finns så många, men samtidigt svårt på grund av samma anledning. Det kommer några korta tips här, platser som jag väljer att besöka.

Labadi beach

Detta är en fantastisk destination för alla som letar efter en utomhusupplevelse på en av de mest populära stränderna i Accra. Det är den perfekta platsen att ta sen lunch och titta på människor som deltar i ett antal aktiviteter inklusive ridning, dans, musik och akrobatik. Det är en bra rekommendation för alla trötta personer som vill komma igång innan de tarsig an någon allvarlig uppgift. Några timmar på stranden räcker för att få dig på ett superhumör.

Artist alliance gallery

Detta kommer att få konstälskare att kryssa när kommer för att njuta av det exceptionella arbetet av konstnärer här. Sorten är hisnande vacker med konstverk gjorda av metall, trä och tyg. Alla ghananska konstnärer som är stora visas på Artist alliance gallery tack vare Ablade Glover som är en av de största konstnärerna i Ghana. Om du vill ha ett konstverk med dig ber du om leveransarrangemang och får det enkelt levererat till dig.

Makola-marknaden

Denna fantastiska hektiska marknad är en perfekt destination för alla som vill få en fullständig representation av Ghana på ett ställe. Allt och mer av det du kan tänka dig att köpa finns på Makola-marknaden. Var dock försiktig med vad du tar med till denna marknad på grund av dess överfulla natur. Lämna dina dyra kameror och telefoner bakom, men ta med lite pengar att spendera eftersom du kommer att bli bortskämd av val när det gäller att besluta vad du ska köpa.

Sociala invånare

Ibland under mina guidningar så blir det tid över för att bara vänta, exempelvis när jag har tagit dem till någon marknad så brukar de få någon timme att strosa omkring. Den första tiden så gjorde jag detsamma, gick omkring och kollade jag med, och det blev en hel del shopping för hantverket där är helt fantastiskt. Men ibland försöker jag att bara vänta vid någon mysig del av marknaden för att ta det lugnt i skuggan. Att få sig en kaffe eller iskaffe som hemma i Sverige är det dock lite svårare med, men jag har hittat andra kylande och uppiggande drycker istället.

Då njuter jag i skuggan och ofta så tar jag fram mobilen för att spela, framförallt om jag känner för att vara ensam. Om jag bara sitter och dricker och spanar på folk så kommer det alltid någon som vill prata, alltid, för folk i Ghana är väldigt sociala och trevliga.

Jag har några sidor jag föredrar att spela på, det varierar beroende på humör. Men på Korsord kan man till exempel alltid hitta nåt roligt korsord eller sudoku, FluentU använder jag för att träna upp min engelska och ibland kände jag för att ha stor variation på olika spel.

Men ska jag vara helt ärlig så kommer det ofta fram nyfikna människor även om jag spelar, men det har jag heller inget emot och det är ju en del av charmen här i Accra och hela Ghana.

Det om något är en bra anledning att göra ett besök, du kommer inte ångra dig!

När du väl har fått en uppfattning om vilka roliga platser i Accra du kan besöka så blir det lätt att maximera din tid. Tyvärr finns det aldrig tillräckligt med tid, platserna att besöka och sevärdheter är många. Därför kan det vara bra med en guidad tur i början av visiten.

Ghana