Sevärdheter i Berlin

Få städer i Europa har blivit så omskrivna och omtyckta som Berlin, både utav tyskarna själva och resten av världen. Med sin starkt kulturpräglade atmosfär och spännande historia är Berlin ett perfekt resmål för en spontan weekendtrip eller en längre semester. Här hittar ni allt ifrån den klassiska Berlinmuren, till minnesmonument för förintelsen och ett pulserande nattliv. Oavsett vad ni vill hitta på så finns det en mängd sevärdheter i Berlin att välja och vraka bland och ni hittar garanterat något som faller er i smaken.

Berlinmuren

En självklar sevärdhet att besöka är utan tvekan Berlinmuren. När Berlinmuren föll år 1989 så avverkades också uppdelningen av Öst- och Västtyskland, en betydande epok i Tysklands nutida historia. Du kan besöka muren på flera ställen och en av de populäraste är Checkpoint Charlie, som också var en av mest använda passagerna. Resterna från gränsövergången finns fortfarande kvar, i hörnet mellan Friedrichstrasse och Zimmerstrasse. I centrala Berlin, på Bernauer Strasse, hittar du Berlinmurens minnesplats. Här finns en permanent utställning som bland annat visar en 60 meter lång del av den gamla muren.

Förintelsemonumentet

Denkmal

Till minne av förintelsen så står idag minnesmonumentet Denkmal i Berlin. Arkitekt Peter Eisenman har använt sig av hela 2711 stycken betongpelare för att skapa en slags förstenad betongskog. Pelarna ska symbolisera de kalla och systematiska sätt på vilket över 6 miljoner judar mördades under förintelsen. Vid monumentet finns även ett underjordiskt museum, där livsöden från förintelsens offer gestaltas i text och bild.

Mat och restauranger

Berlin erbjuder en uppsjö av både gourmetkök och fusionfood. För en härlig restaurang med fin atmosfär är ett besök på BRLO att rekommendera, beläget i det trendiga området Gleisdreieck. Här finns ett stort urval av både kötträtter och vegetarisk mat och restaurangen har även ett eget bryggeri, där det anordnas visningar och provsmakning av öl. Under sommaren går det att avnjuta ett par kalla i deras Biergarten. Självklart erbjuder också Berlin klassiskt tyska korvar och riktigt bra burgerhak. Den bästa currywursten hittar du hos Curry 36 och blir du sugen på en god hamburgare så bör du styra stegen mot Burgermeister. Här görs enligt många de bästa hamburgarna och de generösa öppettiderna gör att du med fördel kan avrunda en utekväll här, då stället håller öppet till kl. 04 på fredagar och lördagar.

Ikoniskt nattliv

Det är knappast någon hemlighet att Berlin är känt över hela världen för sitt nattliv, och staden har garanterat något för alla, oavsett om du är ute efter ett vibrerande dansgolv, en trendig bar eller mysig kvarterskrog. Klubbscenen i Berlin kan omöjligt diskuteras utan att nämna Berghain, en ikonisk technoklubb belägen i en gammal kraftstation. Berghain är ett utav Europas tyngsta technoställlen och om du och ditt sällskap är ute efter att dansa hela natten lång är det hit ni ska gå. Många barer i Berlin är av väldigt säregen karaktär, med helt unik stil och inredning. Ett exempel på det är Vögelchen (lilla fågeln) i området Kreuzberg med gamla vintagemöbler och levande ljus som nästintill enda ljuskälla. En behaglig ljudvolym skapar en gemytlig stämning som bjuder in till samtal och budgetvänliga priser gör upplevelsen komplett.