Roliga fakta om Stockholm

Stockholm, staden med över 33 0000 öar vilket gör skärgården till den näst största i Östersjön. Med konsten i tunnelbanan som räknas som världens största konstgalleri. Med internationellt kända ikoner som Globen, Skansen och mall of Scandinavia. Men vackra Stockholm är så mycket mer än så, visste du till exempel att det bland annat finns tunnelbane stationer där tågen aldrig stannar, övervakningstorn på parkeringsplatser eller att det finns runstenar mitt i stan? Följ med på en spännande rundtur i ett Stockholm du säkert inte visste fanns.

Sägnen om Kymlinge

Kymlinge station också kallad för spökstationen är en tunnelbanestation belägen på den blåa linjen, rättare sagt mellan Kista och Hallonbergen, vid Ursvik. Stationen byggdes under 1970 talet då stora planer fanns för området, planerna lades på is innan stationen helt byggdes färdigt men en råkonstruktion av stationen står idag på plats. Diskussioner om att eventuellt färdigställa och öppna stationen har funnits, men har aldrig fått ett ordentligt genomslag.

Kymlinge station figurerar i många skrönor och diverse spökhistorier, stationen kallas i folkmun för spökstationen då det ökända tunnelbanetåget silverpilen sägs köra hit med vagnarna fulla av döda människor. Dessa människor skulle på olika sätt ha dött i tunnelbanan. Skulle en levande människa av misstag kliva på tåget säger historien att hen aldrig kommer tillbaka.

Skärholmens övervakningstorn

Skärholmens centrum brukar inte nämnas som en av de mest spännande platserna i Stockholm, men tanken var god när det stora parkeringshuset, då norra Europas största, för 4000 bilister öppnade 1968. Man hade stora förhoppningar om att bilisterna skulle flockas till centrum och med detta stora parkeringshus behövde man såklart ett övervakningstorn. Övervakningstornet var tänkt att användas dels för att hjälpa bilisterna att komma till rätta och personalen som arbetade i tornet skulle hjälpa besökarna att inte gå vilse och med att förklara biljettsystemet.

Skärholmens centrum

Idag är tornet helt tomt och riksantikvarieämbetet har med Skärholmens parkeringshus i sitt bebyggelseregister.

Gamla stans runsten

Många har kanske aldrig märkt av runstenen daterad 1070-1100 talet som står inmurad i ett bostadshus vid korsningen Kåkbrinken-Prästgatan i Gamla stan. Mycket av inskriften går även idag att läsa men stenen är såklart märkt av tidens tand. Runstenen berättar om Torsten och Frögunn som reste denna sten efter deras son. Mycket lite finns annars att berätta om stenen. Är det möjligen en ditforslad sten? Vad hände med sonen?

Fler runstenar finns i stan och Historiska museet står såklart för en del av dessa.

Den gyldene freden

Den anrika restaurangen Gyldene freden på Österlånggatan 51 har varit i bruk sedan 1722 och är därför den äldsta bevarade stadskrogen i Stockholm. Restaurangen är därmed också den äldsta i världen som fortfarande är i bruk. Många minnen har skapats här genom århundraden och ser ut att fortsätta framöver. Evert Taube som räknas som Sveriges nationalskald tillsammans med Carl Michael Bellman står som staty utanför ingången till restaurangen och välkomnar gästerna in i värmen.

Menyn på den gyldene freden är specialiserad på svensk husmanskost.

Skrapar man på ytan finns det mycket att upptäcka om vår huvudstad. Kika runt och fråga på, det finns mycket att lära!