Rom-en historisk stad

Rom är en stad med mycket historia. I det gamla Rom bodde man mycket trångt och många levde fattigt. Ändå blev inte staden drabbad av svält eller sjukdomar som härjade runt. Detta berodde på att det fanns många duktiga ingenjörer som arbetade med stora volymer vatten som både såg till att folk hade friskt vatten att dricka och gav människorna chans att bada och hålla sig rena och fräscha.

Det fanns massor av kanaler, kajer och hamnar som försåg staden med spannmål, vin och olivolja. Det mesta som åts i Rom kom sjövägen eftersom det tog för lång tid att frakta varor längs vägarna. Grönsaker, frukt och boskap kom dock landvägen, men det var en dyrare transport jämfört med det som kom via skeppen.

Betongen hade en väldigt stor betydelse för invånarna. Den var mycket stark och man kunde bygga mäktiga valv och andra byggnader som höga hyreshus och hamnanläggningar Den var till och med vattenfast och kunde gjutas under vatten.

Historia

Att uppleva Rom är som att komma in i en historiebok. Många vackra och spännande platser att besöka och man kan nästan “se” framför sig hur människorna levde under antikens tid. En mycket romantisk stad med cafeér och små gränder att vandra runt i, men även för den som vill shoppa loss finns det både prisvärda och mer exklusiva butiker. Rom är byggt på sju kullar och dom heter Caelius, Aventinen, Palatinen, Capitolium, Quirinalen, Esquilinen och Viminalen. Staden har kallats “den eviga staden” ända sedan antiken. Två föräldralösa tvillingar sägs ha hittats av en varghona och hon gav dem mat (di) så att de överlevde. Staden Rom grundades av Romulus 753 år före Kristus. Bröderna började bygga staden tillsammans, men blev så ovänner att Romulus dödade Remus och uppkallade staden efter sig själv istället.

Rom

Det allra finaste sättet att få se Rom från sina bästa sidor är att göra det till fots. Det är en stor stad, men det finns massor av saker att upptäcka och uppleva medan man strosar runt. Det finns både shoppinggator, små cafeér, butiker och restauranger. Om man bor centralt har man en perfekt utgångspunkt. Tar man en rundtur med buss kan man välja ut ställen som verkar intressanta och som man senare kan satsa på att besöka.

Något som är ett “måste” i Rom att besöka är Colosseum. Det började byggas 70 år efter Kristus och är känd för sina gladiatorspel. År 1349 drabbades det av en jordbävning och det är därför det har det utseende det har idag. Inne i amfiteatern kan man nästan se framför sig vad som utspelades här under gångna tider. Det finns en stor souvenirbutik att köpa med sig minnen från med massor med saker att välja bland. Här finns även böcker som beskriver det “gamla Rom”.

Precis bredvid Colosseum ligger Forum Romanum och det är platsen där alla politiker träffades och religiösa ritualer utfördes och det handlades med varor. Här finns ruiner av kyrkor, triumfbågar och tempel som är otroligt spännande att strosa runt och se på.