Ovanliga resedestinationer

Här redogörs ovanliga resedestinationer. Världen är en konstig (och underbar) plats. Och från en rosafärgad sjö till en japansk ö som styrs av katter. Här har vi några destinationer för att bevisa det.

Spotted Lake, British Columbia, Kanada

Spotted Lake har länge varit hedrade av de infödda Okanagan (Syilx) folket och det är lätt att se varför de tänker på det som heligt. På sommaren förångas sjöns vatten och små mineralbassänger lämnas kvar, var och en olika i färg till nästa. Den unika sjön kan ses på Route 3, nordväst om den lilla staden Osoyoos, även om besökarna ombeds att inte gå in.

The Giant’s Causeway, Nordirland

För sextio miljoner år sedan skapade ett enormt vulkanutbrott en massa smältmassa, som sedan stelnade och hårdnade när det kyldes, vilket skapade sprickorna som kan ses idag. Det finns uppskattningsvis 37 000 polygonkolonner på detta världsarv, vilket är så geometriskt perfekt att den lokala legenden säger att de skapades av en jätte.

Thor’s Well, Oregon, USA

Under tuffa förhållanden vid Thor’s Well, även känd som Spouting Horn, rusar bränningen in i det gapande sinkhålet och skjuter sedan uppåt med stor kraft. Det kan ses genom att ta Captain Cook Trail från Cape Perpetua Scenic Area besökare – men för din egen säkerhet hålla dig borta, särskilt vid högvatten eller under vinterstormar.

Pamukkale, Turkiet

Ett anmärkningsvärt UNESCO: s världsarvslista i sydvästra Turkiet, ett besök i Pamukkale (Cotton Palace) tar också de gamla ruinerna av Hierapolis, den en gång stora staden som byggdes runt den. Vattenkaskader från naturliga källor och ner i de vita travertinterrasserna bildar fantastiska termiska pooler perfekt för ett snabbt dopp.

Lake Hillier, västra Australien

Denna anmärkningsvärda sjö upptäcktes 1802 på den största av öarna i Västra Australiens Recherche Archipelago. Sjön håller sin djupa rosa färg året runt, vilket vissa forskare säger är nere i hög salthalt kombinerat med närvaron av en saltälskande alg som kallas Dunaliella salina och rosa bakterier kända som halobakterier.

Badab-e-Surt, Iran

Dessa vackra travertinterrasser i norra Iran är ett otroligt naturfenomen som utvecklats under tusentals år. Travertin är en typ av kalksten som bildas från kalciumavlagringen i strömmande vatten, och i det här fallet är det två varma källor med olika mineralegenskaper. Den ovanliga rödaktiga färgen på terrasserna är nere till den höga halten järnoxid i en av fjädrarna.

Tianzi-bergen, Kina

Finns i nordväst om Hunanprovinsen i Kina, och dessa svindlande kalkstenar är täckta av frodig grönska och ofta höljda i dimma. En linbana går så långt som till byn Huangshi och härifrån finns det många stigar att ta i den hisnande utsikten över Tianzi (‘himmelens son’); överraskande inspirationen för de flytande bergen i blockbusterfilmen Avatar.

Nasca, Peru

Nasca, Peru

Djurfigurerna och geometriska former som etsats fast av det forntida Nasca i Perus karga Pampa de San José är ett av Sydamerikas stora mysterier. Några av de oförklarade formerna är synliga endast från luften eller från ett metallvytorn bredvid motorvägen, upp till 200 meter långa och var och en utförs i en enda kontinuerlig linje.